diumenge, 20 de desembre del 2009

Miramar: Sant Mateu




L'edificació és romànica del segle XII amb moltes modificacions. Arran de la Guerra Civil va quedar malmesa i l'any 1944 és refomà. Les últimes intervencions son dels anys 1983-93.
L'obra és de pedra de carreus irregulars i coberta de teula.
Es tracta d'una església petita de planta rectangular i absis semicircular amb capelles dins dels murs laterals i una sagristia afegida al mur de la cara nord, tocant al absis. Te la capçelera orientada a llevant i el campanar d'espadanya situat a la cara de migdia, sobra la porta. La teulada a dues vessants, cobreix la nau i també l'absis, que va ser capalçat.
A l'església s'hi accedeix per la façana lateral, a la cara sud. Interiorment és una sola nau amb altar situat al absis, dos graons més alt que la resta, i el cor, sobre cabirons de fusta, situat a l'altre extrem. La nau és coberta per una volta de canó que arranca d'una cornisa que dóna el tomb a l'interior i amb un arc prebisteral que la separa de l'absis.
El mur de migdia té el portal d'arc mig punt dovelles emmarcades per una motllura esculpida composta de peces de diferents dissenys i amb una decoració floral gravada a la clau. El conjunt actual sembla fruit d'una reforma.
El mur de la capçelera té una finestra de doble esqueixada i de ponent una obertura circular sobre el cor.
El campanar d'espadanya, semivuitavat, situat sobre la volta, té un sol ull d'arc de mig punt i amb un frontó a la part superior. Es cobreix amb teula amb vessants, cap a l'interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada