diumenge, 4 d’octubre del 2009

Valls: Santuari de Mare de Déu del Lledó



El santuari acull i si venera la imatge de la Mare de Déu del Lladó, copatrona de la ciutat de Valls.

La imatge de la Mare de Déu del Lledó, que data probablement del segle XIV i que, segons la tradició, es va trobar l'any 1366 a la soca d'un lledoner. La imatge és gòtica, d'alabastre amb restes de policromia, te una alçada de 95 centímetres. Es tracta de la representació de la Verge dempeus i amb el bust lleugerament inclinat a la dreta per compensar la figura del Nen Jesús que sosté amb el braç esquerre.

El santuari actual es va edificar en el primer quart del segle XVIII i la seva estructura és la d'una nau coberta amb volta de canó, amb capelles laterals i cor als peus. L'austeritat de la construcció és pròpia de l'orde dels caputxins, que va regentar el santuari des de finals del segle XVI fins a la seva exclaustració, l'any 1835.

L'església també conté el retaule major noucentista, que va projectar Cèsar Martinell l'any 1925, amb pintures a l'oli del retaule son obra de Francesc Galofre Oller,.

Amb motiu de la celebració del 600 anys de l'aparició de la verge, el 1966 i per aquest motiu es realitzen les pintures al fresc del Cambril, obra d'Antoni Català Gomis, i s'estrenaren la taula de l'altar major, els vidriers laterals i la rosassa, que són obra de l'escultor J. Perelló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada