diumenge, 27 de setembre del 2009

Ermita de Les Virtuts


Foto feta al 2006

Foto feta al 2009



Sobre una llenca de pedra que sobresurt de la serra, tota voltada de cingles i en un indret de difícil accés de la capçalera de la vall del riu Glorieta, es troben les runes del que un dia fou el santuari de les Virtuts.
El santuari pertanyia a l’antic terme del Samuntà, actualment és municipi d’Alcover i parròquia de l’Albiol. Les primeres notícies que se’n tenen daten del segle XIV, quan el 18 d’octubre de 1358 l’arquebisbe Pere Closquerí expedí unes lletres a favor dels frares Arnau Sanç de Cornudella i Pere Maçó d’Alcover; membres de la comunitat d’ermitans Beguins que hi vivien. En molts testaments posteriors es troben deixes a favor de la comunitat d’ermitans de les Virtuts. A partir de 1389 només s’hi troba un ermità.
Els primers anacoretes de les Virtuts sols tenien oratori particular. El 1356 es parla d’una capella que fins el 1359 no és del tot adequada per a les principals funcions litúrgiques. El santuari tingué tres imatges diferents. Per decret de l’arquebisbe el 10 de juliol de 1890 es manà que tots els objectes de culte fossin traslladats a la parròquia de l’Albiol, però fins al 1894 no s’acomplí.
Les runes actuals de l’edifici són de 1422, d’estil gòtic català, emprant-se roques treballades per als arcs, parets, finestres i façana. El sostre està aterrat, els arcs caiguts, hi ha bocins precipitats a la timba i la porta principal està en perill de caure.
Font: web Ajuntament d'Alcover

1 comentari:

  1. Vui consultar només, perque fa temps he pujat molt a l'Albiol i no he visitat aquest lloc mai, per lo que us vull preguntar a quina part cau, es al antic mas de Maideu?

    ResponElimina