diumenge, 19 de febrer del 2012

DIARI DE MARIA

Diari de Maria
Des del segle XIV trobem el costum que hi hagués un ciri i les candeles que cremessin davant de la imatge, la cera es pagava amb donatiu i almonies dels fidels i s'instituïren unes persones anomenades els "Obres de la Candela" que tenien l'obligació que el ciri de la imatge sempre estigués encès. Amb el pas dels sgles, aquestos "Obrers de la Candela" tindran cura tabmé de la imatge, de l'altar i de la festa del dia 2 de febrer.


Els diaristes va ser una institució nascuda l'any 1712, que consistia en agrupar a 365 homes i 365 dones, que es comprometien a que un dia a l'any, el dia que se'ls hi assignava, a donar culte a la Mare de Déu.

Les seves obligacions, per aquest dia eren: primer confessar i combregar; segon resar una part del rosari, oir missa o fer-la dir, tercer abstenir-se dels "entreteniments del món" quart fer un almoina, si podien, i resar cin parenostres i cinc avemeries; cinque visitar la santa imatge en la seva capellai procurar la seva il·luminació, oferint un ciri de tres onzes, si tenient possibilitats de fer-ho, i pregar pels devots d'aquest diari, per la pau entre els prínceps cristians, per l'exaltació de la Santa Església, per l'extirpació de les heretgies, per la salut i successió del monarca i per últim havia de dir una Ave Maria al despertar-se i un a altra a l'adormir-se, demanant l'auxili per no pecar i sinó primer morir.

Aquesta institució es va mantenir fins al primer terç del segle XX, moment en què va nar perdent força fins a desparèixer.


Font: Jordi Paris Fortuny - Revista Col·legi Cor de Maria 02/2011
 
Impressió: Imprenta Pellisser
Any: 1857

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada